luni, 21 mai 2007

Utilitatea JSP

Procesul dezvoltării de pagini de Web dinamice este accelerat de către JSP din următoarele considerente:

  • Separarea generării conţinutului de prezentare
    Prin tehnologia JavaServer Pages, proiectanţii de pagini folosesc tag-uri obişnuite HTML sau XML pentru formatarea rezultatului şi tag-uri JSP sau scriplet-uri pentru generarea conţinutului dinamic al paginii. Logica ce stă în spatele generării conţinutului este cuprinsă în tag-uri şi componente JavaBean, legătura dintre acestea făcându-se în scriplet-urişi totul fiind executat pe server. Astfel, proiectanţii de pagini sau Web masterii pot edita şi lucra cu pagini JSP fără a afecta generarea conţinutului dinamic. Pe partea de server, un engine (motor) JSP interpretează scriplet-urile şi tag-urile JSP, generează conţinutul cerut (accesând componente JavaBean, baze de date folosind JDBC sau prin includerea de fişiere) şi trimite rezultatele înapoi sub forma unei pagini HTML (sau XML) către browser.
  • Reutilizarea componentelor şi a tag-urilor
    Tehnologia JSP permite reutilizarea componentelor precum JavaBeans, Enterprise JavaBeans sau a tag-urilor atât independent, cât şi în cadrul unor unelte interactive de dezvoltare a componentelor şi paginilor de Web. Creatorii de pagini Web nu sunt întotdeauna programatori familiarizaţi cu limbaje de scripting. JSP încapsulează funcţionalităţile necesare pentru crearea de conţinut dinamic în tag-uri de tip XML specifice JSP. Tag-urile JSP standard pot accesa şi instanţia componente JavaBean, pot seta sau obţine atribute ale bean-urilor, pot face download la applet-uri şi pot executa funcţii ce ar fi dificil de implementat. Tehnologia JSP este extensibilă prin dezvoltarea de biblioteci de tag-uri definite de utilizator . Cu timpul vor fi create biblioteci proprii de tag-uri pentru funcţiile folosite cel mai frecvent.
  • "Write once,run anywhere"
    Tehnologia JSP este complet independentă de platformă atât în ceea ce priveşte paginile de Web dinamice, cât şi serverele de Web şi componentele acestora. Aceasta este explicabil deoarece limbajul de scripting pentru paginile JSP se bazează pe Java şi în special pe modul de manipulare a obiectelor în acest limbaj.

Niciun comentariu: